Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Τα ψηφιδωτά της Βίλα Αρμύρα

Τα ψηφιδωτά της Βίλα Αρμύρα... | Вила Армира, мозайките...


Villa Armira, the Mosaics...

Η αρχαία έπαυλη "Αρμύρα" βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βουλγαρικής πόλης Ивайловград (Ιβαΐλοβγκραντ). Το πιο σημαντικό από τα ευρήματα στην βίλα είναι τα περίτεχνα ψιφιδωτά, τα οποία διακοσμούσαν τα πατώματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Национален исторически музей (Νατσιονάλεν Ιστορίτσεσκι Μουζέι - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) της Σόφιας... [Στην φωτογραφία ψηφιδωτό με την μορφή της γοργόνας Μέδουσας]

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Ας επιχειρήσουμε σήμερα, ένα μακρύ νοερό ταξίδι στο βάθος του χρόνου της ιστορίας, με την παρουσίαση ορισμένων ιστορικών Θρακικών πόλεων και σημαντικών χωριών, όπου άνθισε ο Ελληνισμός, κατά τον 19ο αιώνα, παρά τις ιδιαίτερα δυσχερείς και αντίξοες συνθήκες, όπως περιγράφονται στον αρχειακό φάκελο της Βιβλιοθήκης της Βουλής για τη Θράκη και σε άλλες πηγές, που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα εργασία.

Θράκη του ΙΘ΄ αιώνα:Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΕΓΓΕΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


«…Έλληνας ποθούσι να έχουσι διδασκάλους».
*Η φιλεκπαιδευτική δράση των Θρακικών συλλόγων
*Η προσφορά των φιλογενών Ελλήνων
*Προβλήματα διχόνοιας και παραγοντισμού
*Η στάση του Οθωμανικού κράτους


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Αδριανούπολης

 Το δεύτερο μισό του ΙΘ΄ αιώνα και τα χρόνια που ακολούθησαν έως το 1920, χαρακτηρίζονται από πολλούς μελετητές και δικαίως, ως εποχή πολιτιστικής και εκπαιδευτικής άνθισης στη Θράκη. Πρόκειται για μια πραγματική εθνική εποποιία.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Μανδρίτσα

 Η Μανδρίτσα (βουλγαρικά: Мандрица) είναι ένα χωριό της Βουλγαρίας.

 Ιστορία

Μέχρι το 1913 η Μανδρίτσα ήταν μία Ελληνική κωμόπολη της Βόρειας Θράκης, (σημερινή νότια Βουλγαρία). Βρίσκεται στην οροσειρά της Ροδόπης, δυτικά του Διδυμοτείχου δύο χιλιόμετρα εντός του βουλγαρικού εδάφους και απέχει 50 χλμ. από την Αδριανούπολη και 15 χλμ. από το Ορτάκιοϊ(σημερινό Ιβαίλογκραντ).
Ο πληθυσμός της το 1913 υπερέβαινε τις 3.000 άτομα και υπήρχε έντονη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου